28.04.14

Леся Воронина & Марина Павленко: дуель сучасної дитячої книги

   Працюючи в дитячому відділі бібліотеки, я зустрілася із невеличкою проблемою: що порадити почитати сучасним школярам? І здається, що я ще відношусь до молоді, і що в дитинстві книги були моїми вірними товаришами, але окрім давніх добрих друзів із "Чарівника Смарагдового міста", "Незнайки", "Пітера Пена", "Мері Поппінс", "Пеппі Довгої Панчохи" та й того ж "Гаррі Поттера" з'являється багато нових персонажів, які стають героями сьогодення для юних читачів. Приємно й те, що сучасні українські письменники також не забувають про дитячу аудиторію. 

   Щоб порекомендувати книгу для читання можна переглянути анотацію і тицьнути дитині ту чи іншу яскраву підшивку паперу. Але чи то я не так ще довго працюю в бібліотеці, чи то захотілося мені повернутись у дитинство, тож я вирішила особисто зайнятись дегустацією сучасної дитячої літератури. І почала я саме з української. 
   Першими до рук мені потрапили пригодницька повість Лесі Ворониної "Таємне Товариство Боягузів, або засіб від переляку № 9" та сучасна казка Марини Павленко "Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських". Не знаю чим мене привабили ці книжки (можливо подвійною назвою), але вибір впав саме на них.   Не маючи на меті подавати глибокий аналіз художнього світу твору чи розповідати біографію автора, говорю виключно про свої враження від прочитаних (чи майже прочитаних) книг.

№1
    
   Таємне Товариство Боягузів, або Засіб від переляку №9 [Текст] : пригодницька повість : [для мол. та серед. шк. віку] / Л. Воронина ; худож. С. Храпов. - Вінниця : Теза ; Харків : Фоліо, 2011. - 128 с.
   Чи доводилося тобі потрапляти у дивні, незрозумілі, а то й небезпечні обставини? Невже ти ніколи й нічого в світі не боявся? А якщо одного чудового ранку ти прокинешся й помітиш, що довкола відбуваються фантастичні події? Часом обставини змушують навіть дуже несміливих людей сторчголов кидатися назустріч небезпеці Ось ти біжиш знайомою вулицею і раптом провалюєшся крізь люк у секретний штаб Таємного Товариства Боягузів. Твоя рідна бабуся винаходить часоліт, а Землю от-от мають захопити підступні космічні прибульці, які заразили більшість людей вірусом страху. Порятунок людства залежить тільки від тебе! Головне — вміти здолати свій страх. От тільки зумій у слушну мить скористатися ЗАСОБОМ ВІД ПЕРЕЛЯКУ № 9! 
   Признаюсь чесно - я не змогла осилити всі 128 сторінок цієї книжки, вірніше просто не бачила сенсу читати її всю. Певно я не
 дитина молодшого чи середнього шкільного віку :) Адже і сюжет фантастичних, пригодницьких подій, і повчальне зерно теж наявне, але боротьба із жабоподібними прибульцями, які хотіли завоювати Землю, супер-бабуся, що створила машину часу, засіб від переляку, що знаходився в... не справили на мене належного враження. Можливо забагато поєднано різних доволі таки неоригінальних елементів, або знову ж таки вік підкачав.
 

   №2
   Марина Павленко. Русалонька із 7-В або Прокляття роду Кулаківських. – Вінниця: Теза, 2005. -224с.
   Гадаєш, казки – то тільки дитячі баєчки і чудес на світі не буває? Але якщо над красенем однокласником висить родове прокляття, якщо тебе домучили нічні жахіття сусідської квартири, якщо тітоньку треба рятувати від її ж власного весілля, а старовинна шафа перетворюється на машину часу, і про все це навіть не здогадуються такі розумні батьки, – ти ніде інде, як у казці. Справжнісінькій сучасній казці, щасливий кінець якої мусиш дописати самостійно.

   Ця книжка захопила мене, якщо не з перших сторінок, то з перших двох розділів точно. Реальне життя у переплетенні з незвичайними подіями - мрія кожної дитини, і саме в такий світ ви й потрапите. Головна героїня Софійка окрім звичайного життя, де вона няньчить молодшого братика, допомагає батькам по дому, ходить до школи, гуляє з другом Сашком та вперше закохується, також подорожує у минуле за допомогою чарівної шафи та намагається зупинити велике лихо, яке сталося через прокляття роду Кулаківських. 
   Всі 216 сторінок книжки триматимуть читача у напруженні, адже там буде багато загадок та запитань, відповіді на які треба буде шукати разом із Софійкою.

   Тож приємного читання) 

Немає коментарів:

Дописати коментар